Pacientske onkologické združenia sa zaujímajú o nedostupnosť inovatívnej onkologickej liečby v Liptovskom Mikuláši.

16.12.2011 Liptovský Mikuláš

Jedna z kľúčových skupín liekov pre viacero onkologických diagnóz - monoklonálne protilátky, inak nazývané aj biologická liečba alebo cielená terapia, sa po novom uhrádza z rozpočtu nemocníc a podľa indícií, ktoré získali pacientske onkologické občianske združenia, má s nimi problémy nemocnica v Liptovskom Mikuláši. Občianske združenia Europacolon, HER klub a Druhý dych, združujúce pacientov s onkologickými diagnózami hrubého čreva, prsníka a pľúc, preto vyzývajú pacientov a ľudí, ktorí vedia viac o situácii v tomto regióne, alebo tých, ktorí majú podobné skúsenosti, aby im poskytli informácie na info@europacolon.sk, info@herklub.sk, info@druhydych.eu, na bezplatnej infolinke: 0800 800183, alebo na mobilnom čísle telefónu: 0911 843 336.

Už v auguste minulého roku občianske združenia upozorňovali, že preradenie týchto liekov do režimu, v ktorom ich budú uhrádzať nemocnice, môže z dôvodu ich zadlženosti viesť k tomu, že sa liečba môže omeškať, prerušiť, alebo sa pacient k liečbe nedostane napriek tomu, že spĺňa všetky predpoklady. Za takto vzniknutú situáciu však nemajú zodpovednosť ošetrujúci lekári a nedokážu ju ani ovplyvniť. Ak k nej dôjde, je cieľom združení neustále upozorňovať zodpovedné inštitúcie i verejnosť, že liečba nie je dostupná, alebo nemôže byť poskytnutá v štandardnom rozsahu a žiadať o vykonanie patričnej nápravy. Združenia pri tejto príležitosti upozorňujú, že prístup k zdravotnej starostlivosti podľa Európskej charty práv pacientov by nemal byť ovplyvnený tým, kde a v akej nemocnici sa pacient lieči. Každý pacient má právo na primeranú liečbu, bez ohľadu na to, či bol prijatý do veľkej alebo malej nemocnice a zdravotnícke služby musia zaručovať rovnaký prístup každému, bez diskriminácie na základe finančných možností, miesta bydliska, druhu choroby alebo doby prístupu k zdravotníckej starostlivosti. Charta základných práv Európskej Únie deklaruje, že „vysoká úroveň ochrany zdravia pre vlády jednotlivých štátov znamená predovšetkým nezostať na dolnej hranici „minimálneho zaručeného štandardu“, naopak, snažiť sa dosiahnuť čo najvyššiu úroveň.“
Neposkytovať liečbu onkologickým pacientom je nemorálne, odmietame to a bojujeme za pacientov! Ďakujeme všetkým za informácie a pomoc.

Občianske združenia EUROPACOLON SLOVENSKO na podporu pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka, OZ HER klub na podporu pacientov s rakovinou prsníka, Nadácia na pomoc onkologickým pacientom, OZ LYMFOMA na podporu pacientov s rakovinou lymfatických uzlín, a OZ Slovenská myelómová spoločnosť, Občianske združenie Klub pacientov Bratislava, v septembri 2010 spustili aj petíciu „Za zachovanie dostupnosti modernej onkologickej liečby“ ktorú zaslali ministrovi zdravotníctva a premiérke a dostali od nich prísľub, že sa budú situáciou zaoberať.
 

Vyberte región